Gyászkísérés

A gyász az élet természetes része. Egészen kiskorunktól kezdve tapasztalunk kisebb-nagyobb veszteségeket és a szüleink segítségével igyekszünk feldolgozni. Szerencsés esetben a családunkban és baráti körünkben kialakult támogatói rendszerek segítenek a gyász folyamatában. Máskor viszont úgy tűnik elakadunk, úgy érezzük, hogy ezzel nem tudjuk a környezetünket terhelni. Ilyenkor jól jön egy értő fül, aki a kérdéseinkre is választ ad. Én ezt tudom adni neked. Segítek abban, hogy a feldolgozásra időt szánj, hogy megnézzük együtt, hogy a mindennapok hogyan alakulnak át és hogyan tudod megélni a gyászodat. Vannak helyzetek, amikor ez nehezített, különösen olyankor, ha jogfosztott gyászról beszélünk, amit a környezetünk esetleg nem ismer el. Előfordulhat, hogy kinőjük a konzultáció adta kereteket, ebben az esetben mindig fogok más szakembert ajánlani.

Amikor megtapasztaltam, hogy milyen mélyen érint annak a vesztesége, hogy hallássérült gyerekeim születtek, akkor érzékeltem igazán, hogy mennyire el tud szakítani a környezetünktől a gyász.

A szülőség általában rengeteg változással, és veszteségélménnyel jár, ami össze tud adódni, ha nem tudunk vele érdemben foglalkozni. A csoportjaimban és egyéni munkában is arra helyezem a fókuszt, hogy a változásokból eredő veszteségek feldolgozását segítsem. Fontos, hogy megtaláld ezekben a helyzetekben a számodra szükséges erőforrásokat és megoldd az új élethelyzettel járó kihívásokat.

Hiszek abban, hogy ahhoz, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, a testünkhöz, lelkünkhöz is kapcsolódnunk kell, és ki kell mondani azokat a gondolatokat, amiknek az elnyomását sokszor elvárja a társadalom.

Gyászkisérő képzést David Kesslernél végeztem. Az angol neve Grief Educator, és különbözik a Napfogyatkozás Egyesület Gyásztanácsadó képzésétől.

A Napfogyatkozás Egyesületnél a következő képzéseket végeztem:

– Gyászcsoport vezető,
– Támasznyújtás pre és perinatális gyász esetén,
– Gyász lélektana
– Sérült gyerekeket nevelő szülők veszteségei- csoport vezető