Kapcsolódó Nevelés

A Kapcsolódó Neveléssel akkor találkoztam, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. Számomra ez az a módszer, amin keresztül nem csak kapaszkodókat kaptam, hanem egy olyan eszközt, majd közösséget, ami folyamatosan támogat.

Megtévesztően egyszerű a gondolat, hogy öt eszközzel mindent meg lehet oldani (meg lehet), de pont ez az egyszerűség, ami jól használhatóvá teszi:

Páros meghallgatás:

A Páros meghallgatás nagyon jó kereteket ad ahhoz, hogy felnőttek támogassák egymást, akár minden előképzettség nélkül is. A szigorú szabályok biztosítják, hogy úgy tudjuk támogatni egymást, hogy ne ártsunk. Ez nem csak ventillálás: eszköz arra, hogy kipróbáljunk dolgokat, kimondjuk azt, amit más előtt nem mondanánk, bátorságot gyűjtsünk egy kihívást jelentő helyzet előtt, tisztázzuk az elveinket, és végiggondoljuk, hogy egy-egy gyereknevelési helyzet miért érint meg minket annyira.

Sírás meghallgatása

A Sírás Meghallgatása egy olyan eszköz, ami könnyebbé teszi számomra a gyereknevelést. Leveszi a vállamról annak a terhét, hogy meg kelljen mélységében értenem, hogy mi a helyzet a gyermekkel, és különféle megoldásokat vázolnom. Sokszor “csak” annyi a dolgom, hogy meghallgassam és jelen legyek teljes valómmal.

Gyerekidő:

Egy eszköz, ami orvosságként adagolható. A kapcsolódás segít abban, hogy a gyermekünk rugalmasabb, alkalmazkodóbb, kisimultabb legyen. A legjobb, ha rendszeres, de bizonyos kihívásokat jelentő helyzetekben külön is alkalmazható. 

Szelíd határszabás:

Határszabás nélkül nincs gyereknevelés. De a határszabásnak nem kell leuralónak, hangosnak, vagy elvágólagosnak lennie. Ha szelíden szabunk határt, azzal a kapcsolatunkat is építjük.

Nevetés meghallgatása

Azt hiszem, azt mindenki tudja, hogy a nevetés gyógyít. De, hogy mennyire, azt akkor érezzük meg, amikor a gyermekünk nevetni kezd azon, amikor elbotlunk, megijedünk vagy máshogy bénázunk. A nevetést pedig tudatosan használhatjuk a gyereknevelésben.

Az eszközökről a Kapcsolódó Nevelés oldalán olvashatsz bővebben:

https://kapcsolodoneveles.hu/ot-eszkoz/

A Kapcsolódó Nevelés számomra nem csak egy módszer, hanem annak az ígérete is, hogy létezik bennem a megoldás. Ez az, amit szeretnék átadni a nálam megforduló szülőknek is.

Érdekel a Kapcsolódó Nevelés? Keresd a tanfolyamokat az események között, vagy jelentkezz egyéni konzultációra!